Project Description

  •  
  •  
  •  
  •  

The fight against climate change has so far been the greatest global challenge to mankind. The first impact of such a change will be reflected in the cities and buildings we live, work and play in. This project aims to investigate the possibility of an office building being adaptive and resilient to a significant temperature rise. In other words, the building will be a high performance one, not only today, but also after 30 years with a projected two degree Celsius rise in air temperature.

The project explores the idea of collaborative work space as a means to a sustainable work culture in Singapore. A novel concept of form follows performance propels the design process. The urban farm is introduced as a primary design strategy to combat various socio-economic and environmental issues related to climate change. The phenomenon of a continuously changing outer envelope is plausible by varying plant densities along the urban farm to suit the daylight levels required inside the office space. Several computational design methodologies were used to arrive at a building form that would help achieve benchmark energy consumption of 150 kWh/m2/yr, enhanced green plot ratio, reduced energy footprints and reduced solar heat gain.

Project Team: Vignesh Kaushik, Nittin Vignesh, Venkatesan Jayaraman, Rupesh Iyengar & Ermanno Cirillo


  •  
  •  
  •  
  •