Project Description

  •  
  •  
  •  
  •  

Since existing buildings comprise the largest segment of our built environment, retrofitting an existing building most often tend to be more cost, time and energy efficient than building a new facility. Within this context, retrofitting is emerging as a relatively-untapped solution that allows businesses to reduce their buildings’ environmental impact, while at the same time cutting running costs and energy bills, and improving their profits.One such retrofit project is of a corporate office for Perfint Healthcare at Shozinganallur. The ground floor is already occupied by a fully-functioning production facility and the design is for the first floor office that hosts the design and management team. The project demanded that we approach the retrofit in two parts; to first increase daylight in the interior through envelope glazing and then thermally protect it by a second skin. The design of the office interior is then done as a response to available daylight.The project is in the preliminary stage with the completion of facade concepts. The second skin, which is 600mm away from the external wall, is perceived as a forest of tinted acrylic panels, overlapping with one another in 3D space. The evolutionary optimization of the facade then focuses on achieving the optimum configuration of panels that maximizes daylight in the interior space while minimizing thermal transmittance through the envelope.


  •  
  •  
  •  
  •